UADR | Репортаж newwest.media про UADR Time Attack на международном форуме-выставке Innovation Market
16844
single,single-post,postid-16844,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Репортаж newwest.media про UADR Time Attack на международном форуме-выставке Innovation Market

Снимок экрана 2017-12-04 в 22.18.37

24 Ноя Репортаж newwest.media про UADR Time Attack на международном форуме-выставке Innovation Market

Минулого тижня в Києві відбувся чемпіонат із перегонів на дронах. Участь у змаганнях взяли близько 30 осіб. Спортсмени приїхали з усієї України. 

Журналісти «NewWest Media» відвідали змагання та дізналися, у скільки обходиться дрон для перегонів, як і де спортсмени тренуються, та чому дрон-рейсинг — це спорт майбутнього.

«Нам тут місця малувато. Ми зробили трасу меншу, ніж зазвичай. Однак у цьому і полягає головна складність«, — розповідає спортивний директор української асоціації з дрон-рейсингу Ілля Дашивець.

Підготовка дронів \ Фото NewWest Media

Цього разу змагання відбувалися в столичному виставковому центрі. Перегони проходили в усі дні виставки технологій та інновацій «Innovation Market». У такий спосіб спортсмени мали змогу презентувати дрон-рейсинг для відвідувачів.

Зона для польотів огороджена зеленою сіткою від стелі до підлоги. Це — обов’язкова умова. Адже один маленький дрон діаметром 20-30 сантиметрів може завдати серйозних травм, якщо ненароком вилетить за межі поля.

Змагання отримали назву «Time Attack». Упродовж чотирьох днів усі зареєстровані пілоти мали можливість виступити й політати на швидкість.

«Складність траси в тому, що вона дуже різка. Для дрон-рейсерів це означає, що не можна літати занадто високо та набирати високу швидкість — постійні перепади. Тому потрібно проявити максимальну маневреність«, — додає організатор змагань.

Ілья Дашивець \ Фото NewWest Media

За результатами польотів протягом усіх днів журі обирало найкращий результат.

Єдиною умовою для участі була наявність власного дрона. Найдешевший літальний апарат сьогодні можна придбати за 650 доларів, кажуть спортсмени. Хороший комплект обійдеться у 2 тис. доларів.

«Що далі — тим дешевшими стають деталі та комплекти. Коли цей спорт тільки починався, у 2014-2015 роках, учасники мали купувати комплект вартістю щонайменше 2 тисячі доларів. Дешевший апарат просто не міг виконувати всіх конкурсних завдань. Зараз усе суттєво подешевшало. Дрон можна замовити за 600 доларів«, — пояснює Ілля Дашивець.

Більшість спортсменів — це молодь: школярі, студенти та люди віком до 45 років. Наймолодшому учаснику, Станіславу Боднару — 8 років. У змаганнях він бере участь разом із батьком.

«Ходжу в 3-й клас. Дрон-рейсинг — моє хобі. Спочатку я літав на великих пілотованих апаратах, а потім перейшов на менші. Дрон-рейсингом займаюся з 6 років, тобто вже 2,5 року«, — розповідає Станіслав Боднар.

8-річний учасник перегонів Станіслав \ Фото NewWest Media

Станіслав зізнається: під час тренувань з батьком розбив кілька літальних апаратів. До сьогодні протримався найстаріший і найдорожчий. Тренується школяр разом із батьком на полі неподалік власного будинку.

«Біля нас є невеличка галявинка. Ми з татом придумали трасу й там тренуємося. Спочатку треба пролетіти через дерево, після цього — оминути кущ, а потім — пройти крізь дерева. Останні — це ніби вузенькі ворота«, — додає Станіслав.

Мама Станіслава захоплення підтримує. Однак, незважаючи на здешевлення комплектувальних, вважає дрон-рейсинг дорогим видом спорту.

«А чи не забагато ви витрачаєте коштів на своє захоплення?» — передає Станіслав слова мами.

 За словами Іллі Дашивця, дрон-рейсинг — спорт майбутнього. Він зародився на стику кіберспорту та автомоделізму (технічний вид спорту, в якому слід власноруч конструювати різноманітні машини в зменшеному масштабі — літаки, автомобілі, кораблі тощо).

«Подивіться на наших учасників: через 5 років ці школярі вмітимуть досконало літати на дронах та керувати безпілотниками. Вони, правду кажучи, уже отримують практичні навички для будь-якої технічної професії. Адже «родзинка» дрон-рейсингу в тому, щоб самостійно скласти свій прилад. Тобто, його не можна купити готовим — його треба зібрати по детальці і ще й навчитися на ньому літати«, — наголошує організатор.

Репортаж NewWest Media (https://ua.newwest.media/article/2017/11/27/spochatku-prolitaiesh-cherez-derevo-potim-ominaiesh-kushch-u-kiievi-zmagalisya-na-dronah-foto-video)