UADR | Від цивільної аівації до дрон-рейсингу: як у Кропивницькому змагалися безпілотники
16909
single,single-post,postid-16909,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Від цивільної аівації до дрон-рейсингу: як у Кропивницькому змагалися безпілотники

Снимок экрана 2017-12-19 в 17.43.37

05 Окт Від цивільної аівації до дрон-рейсингу: як у Кропивницькому змагалися безпілотники

Фiнальний етап чемпiонату України з дрон-рейсингу, започаткований кілька років тому Українською Асоціацією дрон-рейсингу, став родзинкою «Свята дронів» у Кропивницькому і викликав у учасників і глядачів шквал емоцій.

— Навіщо вам дрон-рейсинг? Ви програміст, і вже точно можете собі підібрати який завгодно симулятор.

— Це небо і земля. Спробуєте — самі зрозумієте. Дуже круто.

Така розмова відбулася у нас з одним з учасників «Свята дронів», яке проходило минулими вихідними на території будинку культури «Авiатор» Кiровоградської льотної академiї Нацiонального авiацiйного унiверситету.

Змагання з дрон-рейсингу в Кропивницькому Ігор Демчук

Що таке безпілотники, навряд чи потрібно комусь пояснювати. Вони активно використовуються в різних областях: у пошуково-рятувальних операціях, для фото та відео зйомки, у картографії, але, напевно, найбільше у військовій справі і сільському господарстві.

Як можна використовувати дрони у патрульно-постовій та охоронній діяльності гостям свята наочно продемонстрував Центр оператівної тактічної подготовки «Цитадель».

Але є ще одне застосування для дронів — спортивне. Саме фiнальний етап чемпiонату України з дрон-рейсингу, започаткований кілька років тому Українською Асоціацією дрон-рейсингу, став родзинкою «Свята дронів» і викликав у учасників і глядачів шквал емоцій.

За словами спортивного директора Української асоціації дрон-перегонів Іллі Дашивця,чемпіонат складався з 5 етапів, які проходили в різних містах країни, а от кращих пілотів сезону визначали саме у нашому місті. До нас з’їхалися найсильніші дронрейсери з Києва, Львову, Харкова, Рівного, Запоріжжя, Кролевця і звичайно ж, в чемпіонаті брала участь команда КЛА НАУ.

Було навіть щось символічне в тому, що траса для змагань була побудована поруч зі справжніми повітряними суднами у Музеї літаків під відкритим небом.

Що ж таке дрон-рейсинг? Це кіберспорт, що поєднав у собі віртуальну реальність і авіамоделізм. Це гоночні змагання FPV квадрокоптерів невеликих розмірів на спеціально обладнаних трасах – така собі «Формула-1» у повітрі.

Четвірки невеличких гелікоптерів з чотирма ж гвинтами змагаються, хто точніше і скоріше, подолавши всі перешкоди, пролетить заїзд. Сигнал з бортової камери передається на ноутбук, планшет або электронні окуляри. Схоже на компьютерну гру, проте все відбувається насправді.

пілот дрона Максим

За словами Максима Подакова з Запоріжжя, їхня команда Air’s Crew приймає участь в усіх подібних заходах:

— Ці змагання – нове явище в Україні. Я не маю ніякого відношення до літаків або авіамоделізму, за фахом юрист, і ніколи нічим подібним не цікавився. Але на те і є друзі, щоб чимось захоплювати. Дрон-рейсинг – дуже демократичний вид спорту, і це мені в ньому приваблює. Спробувати себе в ролі дронрейсера може кожен.

дронрейсер Віталій

Киянину Віталію перш за все в дрон-рейсингу подобається драйв. За фахом він ливарник і працює в творчій студії «Купина», що виготовляє нагородну атрибутику для різноманітних проектів, наприклад, загальнонаціональної програми «Людина року» або міжнародного кінофестивалю «Молодість»:

— Я бажав якимось чином здійснити свою мрію літати. Як це можно було зробити? Дронрейсинг допоміг мені літати. У кожної людини повинно буті якесь улюблене заняття. В мене хоббі – перегони квадрокоптерів. Тим більше, що вони можуть проводитися будь-де – і в приміщенні, і на свіжому повітрі. Другий варіант навіть цікавіший, бо зміна погодних умов робить перегони непередбачуваними.

власник беспілотника Єгор

Черкащанин Єгор займається розробкою сайтів. Два роки тому він захопився прегонами на беспілотниках.

— Я зібрав свій дрон сам, і це мої перші змагання. Так, я програміст і, дійсно, є велика кількість програмсимуляторів, але дрони дають зовсім інше відчуття польоту. Дуже класно. У декого навіть голова паморочиться. Плюс спілкування з іншими дросерами. Люди з різними професіями об’єднуються навколо спільного захоплення  це круто. До того ж навик управління БПЛА може згодитися у майбутньому при розробці якоїсь нової програми.

Змагання закінчилися, переможцем UADR Challenge 2017 стала команда QuadRat team, а чемпіоном в особистому заліку Микола Подаков з запорізької команди Air’s Crew. Вітаємо!

До речі, напередодні свята дронів, в КЛА НАУ пройшов Всеукраїнський науково-практичний семінар: «Безпілотні літальні апарати України: законодавча база, підготовка кадрів, інноваційні технології».

КЛА НАУ готує фахівців з безпілотників Ігор Демчук

За словами Віталія Неділько, завідуючого кафедрою інформаційних технологій КЛА НАУ, саме наш Центр беспілотних літальних апаратів найактивніше займається питаннями експлуатації дронів. Наприклад, у пошуку та порятунку, сільському господарстві, кіберспорті, навчальному процесі, науковій роботі та інноваційних розробках. Тому особлива увага фахівців приділяється саме формуванню законодавчої бази, яка регулюватиме діяльність беспілотних суден. Дрони – об’єкти пiдвищеної небезпеки, які можуть нанести шкоду, але за ними майбутнє.

Источник: http://forte.city/read/city/480/vid-civilnoi-aivacii-do-dron-rejsingu-yak-u-kropivnickomu-zmagalisya-bezpilotniki